3 Şubat 2011 Perşembe

martı vs güvercin

bu konuda güvercinleri üzerine para verseler bile savunamayacağım sanırım. martılara leşçi diyen çiğ sesler duyuyorum ara ara. bu seslere bir kadıköy vapuru ardına takılmış martılarla birlikte cıyak cıyak gülüyoruz.

bir kere leşçi dediğin martılar ekmeğini kovalıyorlar. sen ekmeğini taştan çıkaran insanasaygı duymuyor musun da yemeğini sabah serinliğinde çöpte arayan martıya laf ediyorsun?
o hiç değilse senin sevdiğin güvercin gibi sabah akşam bi cami avlusunda ya da parklarda fahişe gibi beklemiyor. ağır bir tabir mi oldu? ama yaptıkları başka ne ola?

hep aynı mizansen. bir adet orta yaşlı bohçacı teyzemiz ya da avurtları çökmüş emmimiz önünde kaplarda arpalarla oturur. hiç bir güvercin bu olaya isayan etmez. biri gelip de yem alıp atsın diye dolanır durur. sokakta izmarit arayan evsiz gibi taş aralarına kırıntı girmiş mi diye koklanır durur. bu mu yani asillik? cami önlerini parkları keraneye döndürüyorlar haberleri yok. kaç yaşında adama, kadına üç kuruş için yaptırdıkları işe bak. adeta pezevenklik!
kevaşe bile değil bunlar. ucuz fahişeler hepsi. aynı anda havalanıp aynı anda durulan bir sürü. insanın kafasına sıçtı mı da şans getiriyormuş yok ya? olur mu öyle şey.

bir kere martılarda bir koşturmaca bir heyecan bir mutluluk var. bir seçim şansı var. isterse ada vapuruna takılır isterse çöp karıştırır, isterse bir balıkçının balıklarına musallat olur. ağız tadı bilir bir kere. et yiyor neticede. kafası daha fazla çalışıyor. evcil değil.
bembeyazdır sonra. süzülürken turuncu ayaklarını saklar. sonra ben birbirinin kafasını gagalayan martı görmedim hiç, yardımseverdir.

açıkcası bir martı olsam jonathan olmazdım büyük ihtimalle. o yüzden onların bu yalın halini koşuşturan karın tokluğuna gökyüzünde dolanan istediği her denize girip çıkabilen bu canlı konusunda görüşlerin pek değerli olamayabilir.
ama bir martı zaten her türlü özgürdür. daha da özgürleşme arzusu benim istanbuldan "amerikaya gitcem ben yea" arzuma benzer, kabak tadı verir.

ve tabiki güvercin ankaradır, martı istanbuldur..

ki bu cümleden sonra en dı oskar gooooss tuuuu.....

1 yorum:

beenmaya dedi ki...

bu aralar suspayı verilmiş gibi kelimeler ben de. yazmadım hala. yazamadım. ://

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...